Zeytinyağı Üretimi

Zeytin dalından, Zeytinyağına Yolculuk;

Zeytinyağında kusursuz olabilmenin yolu bahçeden başlıyor. Zeytin ağaçlarımıza iyi bakıyoruz. Zeytin hasadını sağlığa yararlı bileşenlerin en yüksek olduğu zamanda yapıyoruzZeytinin hasat zamanı ülkemizde bölgelere ve iklim koşullarına göre değişir. Hasat yöremizde (Gülpınar/Çanakkale) genellikle Ekim ayında başlar, Ocak ayı ortalarına kadar devam eder.
Zeytinin hasadı elle toplanarak ya da makineyle ağacın silkelenmesiyle yapılır. Günümüzde zeytin hasadı yaygın olarak ürünün ağaçtan çok kısa bir sürede toplanmasını sağlayacak olan zeytin hasat makineleri ile yapılır. Ağaçların altına zeytin tanesinin toprak ile temas etmesini önleyecek şekilde yaygılar serilir.
Hasat edilen zeytinler mümkün olan en kısa yoldan ve en kısa zamanda, hava almaya imkan veren ve taneye zarar vermeyen, bozulmalarına neden olan kızışmaları önleyen kafesli ve delikli plastik kasalar içerisinde fabrikaya ulaştırılır ve bekletilmeden sıkılır.Fabrikaya ulaştırılan zeytinler tartılır ve bunkere boşaltılır. Taşıma bandı ile yıkama sistemine taşınırlar.
Band ile taşınan zeytin içerisindeki ot, yaprak vs. gibi maddeler üst tarafta bulunan aspiratör vasıtasıyla dışarıya atılır. Yıkama-temizleme ünitesinde çerçöp, toz ve yaprakları ayıklanan zeytinler etine zarar verilmeyecek şekilde soğuk yıkamaya tabi tutulur.
Yıkanmış zeytinler kırıcıda kırılıp ezilerek parçalanır. Böylece meyve etindeki yağın dışarı alınması sağlanır. Zeytinler kırıcılarda kırılıp parçalanarak hamur kıvamına getirilir. Yarı hamur denilen bu pelte şeklindeki madde bir pompa yardımıyla yoğurma-malaksasyon ünitesine aktarılır.
Yoğurma” veya “malaksasyon” küçük çaplı yağ damlacıklarının birbiriyle birleşerek daha büyük damlacıklara dönüşmesini ve sızmasını sağlar.
Yoğrulan hamur, hamur pompası ile dekantöre pompalanır. Dekantörde santrifüjlenen hamur fazlarına göre zeytinyağı, karasu ve pirina olarak ayrıştırılır. Dekantör çıkışında vibrasyon eleği ile yağ ve karasu küçük partiküllerden arındırılır. Pirina ise pirina elevatörleri tarafından bina dışındaki prina depolama yerine taşınır.
Zeytinyağı separatörde küçük partiküllerinden ayrışarak tüketime hazır hale gelmiştir. Pompalı yağ kabı ile yağ depolama tanklarımıza gönderilir.

Elde edilen yağ ısı kontrollü depolarımızda paslanmaz krom çelik depolama tanklarında hava ve ışık almadan bir süre dinlendirilir. En uygun koşullarda depolanan ve ambalajlanan zeytinyağlarımız tüketiciye hazır hale gelir.